Bongattuja vinkkejä

07.04.2019

Netistä bongattu keskustelu systeemisistä muutoksista, joita tarvitaan ilmastonmuutoksen torjunnassa. Keskustelun järjesti Ympäristötiedon foorumi 27.9.2017 ja keskustelemassa olivat tutkimusjohtaja Kati Berninger Tyrsky-konsultoinnista, tutkija ja tietokirjailija Ville Lähde BIOS-tutkimusyksiköstä ja tutkija Lauri Reuter VTT:lta.

Aivan lopussa keskustelijat antoivat vinkkejä, mitä voisi tehdä - melkeinpä kasikymppikamppanjan hengessä:

Kati Berninger:

"Jos sulla on ajatus siitä mitä pitäis tehdä ... sun pitäis olla vielä valmis luopumaan siitä sun kuningasajatuksesta eli sun pitää olla valmis päästämään irti siitä sun maailman parhaasta ideasta ja sallimaan sen alkuperäisen ajatuksen muuttuminen ... silloin kun sä et tiedä syntyykö kotka vai joutsen ... siitä voi syntyä semmoista uutta."

Ville Lähde:

"...ihan selkeä fakta on, että kokonaisenergian kulutuksen määrän pitää vähentyä ... me ei ehditä korvata fossiilisiin polttoaineisiin perustuvaa järjestelmää tarpeeksi nopeasti. Vanhan purkaminen ja uuden rakentaminen on kuitenkin hidasta ..."

Lauri Reuter:

"mä haluaisin nähdä, että tällaisessa pienessä maassa voidaan tehdä vielä rohkeampia päätöksiä, että tässä on se mihin me pyritään ja sitten antaa se vapaus kokeilla niitä monenlaisia asioita että millä sinne päästään. Se on kuitenkin se tärkein, että milloin otetaan ne pienet askeleet siihen suuntaan. Pitää olla jotain nokkeluuksia, joilla saadaan käyttöön se ihmisten hyvä tahto ja saadaan se toimimaan myös hyvällä tavalla ... sitten annetaan mahdollisuus kokeilla ja myös epäonnistua."