"Alinopeudet eivät ole ongelma"

02.08.2019

YLE kirjoittaa tänään autojen nopeusmittarivirheistä. Tehtaalla asetetaan mittarit näyttämään suurempaa nopeutta kuin todellinen, koska se lisää turvallisuutta. Eri autoissa tuo virhe voi olla erilainen. Tarkalleen mittarinopeutta ajamalla ajoneuvojen nopeudet siis vaihtelevat. Lisäksi jotkut ajavat tietoisesti "rikesakkorajalla", jolloin ajetaan nopeammin kuin muut. Tiukasti omasta optimaalisesta nopeudesta kiinnipitäjä joutuu siten vähän väliä ohitustilanteisiin. Se taas lisää liikenteen haitariliikettä ja haittaa muiden sujuvaa ajoa.

Maantieliikenteessä olisi järkevää ajaa jonossa. Tällaistahan on suunniteltu jo raskaalle liikenteelle. Ensimmäinen auto puskee ilmaa edellään ja aiheuttaa taakseen alipaineen, joka vähentää merkittävästi takana ajavan polttoaineenkulutusta ja päästöjä. Kokeilkaapa joskus ajaa ison auton perässä tarkkailen ajotietokoneen polttoaineen kulutusta. Ero on suuri.

Tässä tarvittaisiin asennemuutosta. Toisen perässä ajaminen ei tarkoita, että olet surkea kuski, vaikka oma auto onkin kalliimpi ja tehokkaampi. Fiksut ajaa jonossa.