FAQ

Hidastanko muuta liikennettä, miksi jäädä muiden jalkoihin?

Tutkimuksissa on todettu, että maanteiden tehokkain läpäisykyky liikennevirroille on suunnilleen nopeudella 80 km/t. Tasainen ajonopeus vähentää päästöjä ja energiankulutusta, joten on järkevää ajaa tätä optimaalista nopeutta, vaikka nopeusrajoitus mahdollistaisikin suuremman nopeuden. Tarkoitus ei ole kuitenkaan häiritä muuta liikennettä tarpeettomasti, joten kasikymppiläiset ovat joustavia ja väistävät tilanteen tullen tai jos se ei ole mahdollista niin kiihdyttävät tilapäisesti omaa nopeuttaan, jotta jonoja ei synny.

Mitä mieltä poliisi on tästä?

Poliisin kanta on se, että 80 km/t ajonopeudella ajaminen, kun rajoitusalueen kattonopeus on suurempi kuin 80 km/t, voidaan katsoa olevan sallittua. Liikenteessä on paljon muitakin ajoneuvoja, joiden rakenteellinen maksiminopeus on 80 km/t. Muuta liikennettä selvästi hitaamman ajoneuvon tulee kuitenkin ottaa huomioon eräitä tieliikennelain liikennesääntöjä (10§ ja 19§), jotka koskevat mm. ohitustilanteita ja ajoneuvojen välisiä etäisyyksiä.

Enkö voisi ajaa hiljempaa ilman tarraakin?

Toki. Tarran avulla viestit vain muille, että ajat optimaalista nopeutta, koska haluat säästää luonnonvaroja ja estää ilmastonmuutosta omalla panoksellasi.

Miksi vähentää nopeutta kun sen vaikutus ilmastonmuutokseen on niin mitätön?

Nopeuden vähentämisellä säästät itse rahaa. Lisäksi saat hyvän mielen kun hoidat omaa osuuttasi kollektiivisesta vastuusta luonnon kestokyvyn ylläpitämisessä. Pienikin teko on oikean suuntainen. Olet rohkea.

Entä, jos omistan hybridi- tai sähköauton?

Onneksi olkoon! Vähäpäästöisen auton omistaminen on jo ympäristöteko sinänsä. Alemmilla nopeuksilla niilläkin saavutetaan monia etuja kuten auton käyttöiän kasvu, liikenneturvallisuuden paraneminen, teiden vähäisempi kuluminen jne.


Mitä teen, jos rekka ajaa takapuskurissa kiinni?

Ole rauhallinen, äläkä ainakaan provosoidu millään tavalla. Jos tilanne jatkuu, kannattaa kiihdyttää hetkellisesti ja väistää luontevassa paikassa.

Mitä muuta voisin tehdä ilmaston hyväksi?

Vältä tarpeetonta ajamista, turhaa kiihdyttelyä, joutokäyntiä. Käytä julkisia aina kun mahdollista. Auton kulutus ja CO2-päästöt parkkipaikalla ovat tasan nolla.

Lisätietoja taloudellisesta ajotavasta löytyy täältä.