ETUSI

SÄÄSTÄT POLTTOAINETTA JA RAHAA

Keskivertoisen nykyaikaisen bensakäyttöisen henkilöauton kulutus ajettaessa 100 km/t tasaista vauhtia on noin 6 l/100 km. Kun nopeus on 80 km/t kulutus laskee hieman yli litran per 100 km ollen 4,9 l/100 km. Bensan hinnalla 1,5 €/l se tarkoittaa säästönä 1,65 €/100 km. Jos maantieajoa olisi 10.000 km/vuosi, säästöä tulee 165 €/vuosi.

Moottoritiellä se tarkoittaisi 378 €:n säästöä vuosittain, jos ajokilometrejä kertyy samat 10.000 vuodessa ja nopeus pudotetaan 120 > 80 km/t.

Kun vielä huomioidaan muut auton ja tien kulumisesta sekä liikennevahingoista johtuvat kustannukset, kokonaissäästöt olisivat jo merkittäviä, jos autoilijat hyödyntäsivät joukolla tämän mahdollisuuden.

SÄÄSTÄT AUTOASI

Auton moottorin vääntömomentti on parhaimmillaan tietyillä moottorin kierrosnopeuksilla. Autojen vaihteiden välitykset on suunniteltu niin, että optimaalinen vääntömomentti kulutuksen kannalta saavutetaan kun auton nopeus vastaa tyypillistä matkanopeutta suurimmalla vaihteella ajettaessa. Koska ilmanvastus kasvaa neliöllisesti nopeuden kasvaessa, mutta muut häviöt eivät juuri muutu, optimaalinen auton moottorin kuormitus on useimmissa autoissa silloin kun auton nopeus on 60-80 km/t. Sekä polttoaineenkulutus että hiilidioksiidipäästöt ovat myös suhteellisesti pienimmät näillä nopeuksilla.

Optimaalinen vääntö rasittaa vähiten moottoria ja muita vedon välittämiseen tarkoitettuja laitteita ajettaessa tasaista nopeutta 60-80 km/t. Kuluminen on silloin vähäisintä. Se näyttäytyy sekä huoltokustannusten pienentymisenä keskimäärin että auton käyttöiän kasvuna.

VÄHENNÄT STRESSIÄSI

Mikäs sen mukavampaa kuin ajella tasaista vauhtia ilman, että tarvitsee olla varuillaan valvontakameroiden välähdyksistä. Kun ajat tasaista 80 km/t vauhtia kaikilla teillä, joilla nopeusrajoitukset ovat 80-120 km/t, voit olla huoletta nopeusrajoitusten suhteen. Jos autossasi on vielä vakionopeuden säädin, se helpottaa matkantekoa edelleen.

Reaktioaikasi on myös sinun puolellasi, jos jotain yllättävää sattuu kun ajelet rauhallista vauhtia. Se lisää turvallisuuden tunnetta.

Toisten autojen ohitteluun ei ole tarvetta ja voit tarkkailla rennosti kaikkia liikenteen tapahtumia. Myös matkustajat voivat olla kyydissä levollisemmin mielin.

SAAT HYVÄN MIELEN

Edellä mainitut hyödyt tuovat nekin jo hyvän mielen. Niiden lisäksi voit olla iloinen kun kannat omalta osaltasi vastuuta ympäristön kuormituksen vähentämisestä. Paljon on tehtävää vielä kaikilla meillä, mutta asenteiden muutoksella saadaan suunta oikeaksi. Tärkeintä ei ole tekojen vaikutusten suuruus, vaan tunne siitä, että olemme yhdessä päättäneet tehdä jotain sen eteen, että maapallon elämälle ja ihmisten hyvinvoinnille säilyy mahdollisuus tulevaisuudessakin.

.<< Takaisin